Barion Pixel
Menu
Your Cart

Tudta-e?
A LÉZERNYOMTATÓ MŰKÖDÉSI ELVE

Ezek a nyomtatók a legkülönbözőbb formában és méretben készülnek. Azonban a külső megjelenés alapján kevés információ szolgál arról, hogy hogyan működik a készülék. Ebben a cikkben megtudjuk a lézernyomtatók alapvető működését. A cikk végén összefoglalva néhány előnyét és hátrányát, valamint 3 egyszerű hibát , és annak megoldását.

A LÉZERNYOMTATÓ

A lézernyomtatók a fénymásolókhoz hasonló elektrosztatikus eljárással működnek. Ennek alapja a statikus elektromosság. Vizsgáljuk meg részletesebben, mi is a statikus elektromosság. Egy szigetelt tárgyon kialakuló elektromos töltést nevezzünk statikus elektromosságnak. Mivel az ellentétes töltésű atomok vonzzák egymást ezért az ellentétes töltésű tárgyak is vonzzák egymást, ezen az egyszerű elven működik a lézernyomtató. Az elv egyszerűsége ellenére a technológia jóval összetettebb. Belső felépítését tekintve egy lézernyomtató sokkal bonyolultabb mint egy tintasugaras készülék.

A LÉZERNYOMTATÓ MŰKÖDÉSE

Minden lézernyomtató tartalmaz egy henger formájú fényérzékeny dobot, ez tulajdonképpen az egyik ha nem a legfontosabb része a nyomtatónak. Maga a dob fotó-konduktív (fotóvezető) réteggel van borítva, ilyen anyag például a “szelén”. A henger egy korona szálnak vagy az újabb készülékeknél primary charge rollernek (elsődleges töltő hengernek ) nevezett egységen keresztül, nagy feszültség hatására pozitív töltésű lesz.

Ezt követően a forgó fényérzékeny dob elhalad a lézerfényt irányító tükör előtt. Ennek hatására azokon a pontokon ahol a lézerfény megvilágítja, a dob elveszti a töltését. Így kialakul a dobon a dokumentum képe. Ezután a mágneses henger a kazettában lévő festéknek a dobbal ellentétes töltést ad. Így amikor a dob elhalad a festék kazetta előtt a festék rátapad a dobra azokon a részeken ahol a lézer fény meghagyta a töltést.

Miközben a festékkel ellátott dob tovább fordul, a papírtálcába helyezett papírból a behúzó görgő (pick-up roller)segítségével egy lapot vesz fel a nyomtató. A papírlap is a dob festékkel ellátott részével ellentétes töltést kap így amikor a lap elhalad a dob és a transzfer roller között, a festék a papírlapra tapad, létrehozva így a nyomatot. A dobegységen áthaladva a papír a 200 Celsius fok körüli hőmérsékletű égetőműbe (fuser egység) kerül . Az égetőmű két részből áll: egy pressure rollerből (nyomó görgő) és egy heated fuser rollerből .Itt a hő és nyomás hatására a festék ráég (fixálódik) a papírra . Ezért érezzük melegnek a lézernyomtatóból kikerülő kész nyomatot. Némely esetben a papír nedvességtartalma miatt ,víz pára látható a papírkivezető egységnél.

Ezután még a papír és a dob is egy tisztító folyamaton esik át (a dobról a dobtisztító penge távolítja el a felesleges festéket), ami az elhasznált festék tartályba gyűlik össze.. A papír tisztítása szintén a statikus töltés használatával történik ezzel mindjárt azt is kiküszöbölve, hogy a papír túl sok elektromos töltést tartalmazzon mikor kikerül a nyomtatóból.

A LÉZERNYOMTATÓ ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

Az egyik nagy előnye a gyorsasága, némely lézernyomtató akár 200 oldalt is képes kinyomtatni percenként. A lézersugárnak köszönhetően sokkal precízebb a kinyomtatott dokumentum, mint egy tintasugaras nyomtató esetén.Mivel a festék por alakú , ezért sokkal hosszabb az eltarthatósága, nem szárad be illetve a nyomat elkészültekor nincs száradási idő.

Másik előnye a gazdaságossága. A tonerek sokkal nagyobb kapacitásúak, mint a tintapatronok. Bár a lézernyomtatók beszerzési ára picit magasabb ,fenntartási költségük jóval kedvezőbb a tintasugaras nyomtatóknál. A lézernyomtatóval nyomtatható oldalak száma lényegesen magasabb a tintasugaras nyomtatóknál . Az is igaz, hogy egy festékkazetta drágább mint egy tintapatron, azonban az előbbi jóval több festéket tartalmaz, így az egy oldalra eső nyomtatási költség sokkal kevesebb.

TONER

Hátrányként tehát csak a lézernyomtatók bekerülési ára említhető., azonban az üzemeltetési költsége jóval kedvezőbb tintás társainál.. Eleinte a nyomtatók ára jóval magasabb volt az alkalmazott technológia miatt. Mára azonban már egy egyszerűbb monokróm készülék és egy tintasugaras nyomtató közötti árkülönbség elhanyagolható. Ez az árkülönbözet pedig hamar megtérül a használat során.

A LÉZERNYOMTATÓK HIBAELHÁRÍTÁSA

Mivel a lézernyomtatók meglehetősen összetett eszközök, ezért a hibaelhárítás is meglehetősen bonyolult. Itt most csak négy egyszerű ám legtöbbször előforduló hiba, javítását mutatjuk be.

1. A szöveg homályos vagy elmosódott a grafika. Ez a fókuszáló lencse és a lézer összehangolási hibájára utal. Többnyire a lézernyomtató automatikusan beállítja a lézer és a lencse helyzetét, hasonló ez a folyamat mint amikor a tintasugaras nyomtató a nyomtatófejeket kalibrálja. Ellenőrizd a nyomtató beállításait nyomtató kézikönyve alapján és próbálj tesztoldalt nyomtatni. (A lézer egység elkoszolódása is tud hasonló problémát okozni ).

2. Az egymás után következő szövegek véletlenszerűen össze csúsznak. Ez általában akkor fordul elő, ha a forgó dob az utolsó lépésben nem lesz megtisztítva. Így a két használat között megtart némi festéket, és az egyik nyomat a másikra rá kerül. A probléma megoldásához, nyisd ki a nyomtatót, és ha hozzáférsz a dobhoz, akkor azt egy szöszmentes puha ruhával töröld át. Nagyon fontos, hogy elsőként ilyenkor kapcsold ki a készüléket és várj néhány órát, mielőtt a dobot letörlöd. (Nehogy a statikusan feltöltött dob kellemetlen perceket szerezzen!) Ha a hiba nem szűnik meg akkor festékkazettát kell cserélni.

3. A papír gyakran elakad. Ez két problémára utalhat. Először is ellenőrizd hogy a papír megfelelő-e a nyomtatóhoz. A lézernyomtatók nem igényelnek speciális papírt. Semmi értelme drágább, vagy a minőségibb papíroknak . A másik probléma a papír felvevő (pick-up roller) vagy a papír továbbító (feed roller) elkoszolódása vagy kopása miatt lehet.

4. Előfordulhat még, hogy valahol a nyomtató mechanikájában elakadt egy kis darab papír. Ilyenkor nyissuk fel a gép elejét vegyük ki a festékkazettát nézzük meg hogy hol akadt el a papír és távolítsuk el.


Fontos hogy soha ne nyúljunk a gépbe ollóval vagy késsel, mert kárt tehetünk benne, ami a többszörösére növelheti a javítás költségét!! Ha nem tudjuk megoldani a problémát forduljunk szakemberhez ,ezzel megelőzve a további károk kialakulását.

A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Adatkezelési tájékoztató.